https://dariah2018.sciencesconf.org/

Με επιτυχία, οργανωτική και επιστημονική, πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση του DARIAH 2018 στο Παρίσι, στο ειδυλλιακό Chalet de la Porte Jaune, στο δάσος της Vincennes. Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία σε ερευνητές, φορείς και ομάδες εργασίας να ανταλλάξουν απόψεις, να παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να συζητήσουν τις προκλήσεις που διανοίγονται για το μέλλον στον τομέα των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Θέμα της φετινής συνάντησης η «Ανοιχτή Επιστήμη», έννοια που αναδύθηκε μέσα από το κίνημα της «Ανοιχτής Πρόσβασης». Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα των ανθρωπιστικών σπουδών έχει κατανοήσει ότι η ανοιχτότητα στα δεδομένα της έρευνας είναι κομβικής σημασίας για τη διάχυση, την ορατότητα  και τον αντίκτυπο των ερευνητικών αποτελεσμάτων τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος ήταν:

  • η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Thesaurus Maintenance Working Group που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Ακαδημία Αθηνών. Παρουσίασαν εκπαιδευτικό οδηγό χρήσης του προτεινόμενου υπερ-θησαυρού (Backbone Thesaurus) και την εμπειρία τους από την εφαρμογή του σε μικροθησαυρούς που αφορούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Επίσης, στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκε μία περίπτωση χρήσης του υπερθησαυρού για τη δημιουργία ενός μικροθησαυρού για το αρχαίο θέατρο, και επίδειξη της σύνδεσης της εφαρμογής TheMaS, στην οποία κατασκευάστηκε ο μικροθησαυρός, με το σύστημα SYNTHESIS που χρησιμοποιήθηκε για την τεκμηρίωση της θεατρικής δραστηριότητας.
  • η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Digital Methods and Practices Observatory (DiMPO) που διοργάνωσε το Eρευνητικό Kέντρο Αθηνά.

Η Ακαδημία Αθηνών και το Ε.Κ. Αθηνά (ΜΟΨΕ) συμμετείχαν επίσης στη συντονιστική σύσκεψη των προϊσταμένων των ομάδων εργασίας (Working Group chairs meeting), όπου συζητήθηκαν προβλήματα όπως η διάχυση των αποτελεσμάτων και η ορατότητά τους, οι  δυνατότητες προβολής της εργασίας τους, η χρηματοδότηση κ.ά.

Τέλος, η Ελλάδα έλαβε μέρος στη σύσκεψη των περιφερειακών Κόμβων του DΑRΙΑΗ (DARIAH Ηubs Summit). Στόχος της δημιουργίας των εν λόγω κόμβων (Νορβηγικού, Κεντρικής Ευρώπης, Ανατολικών και Δυτικών Βαλκανίων) στο πλαίσιο του DARIAH είναι να προωθηθούν δράσης δικτύωσης και επέκτασης της ερευνητικής υποδομής και να διευκολυνθεί η καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε γεωγραφική γειτνίαση και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αναφορές.

Η ετήσια συνάντηση του 2019 θα γίνει στη Βαρσοβία.

Διαβάστε από την βιβλιοθήκη:

Καλαφατά Π., «DARIAH Ηubs Summit. Eastern Balkans Hub»